Irakkris ger mässkris

Mässarrangörer runt om i världen har det tungt just nu. Oron i världen lockar inte direkt folk att resa och besöka mässor, vilket till exempel märks på världens största industrimässa, i Hannover, som öppnade häromdagen.
För fyra år sedan kom 300 000 besökare i år får man vara nöjd med 200 000 tippar mässans chef Eberhard Roloff, och när en av arrangörerna är så pessimistisk finns det de som tror att resultatet kan komma att bli än svagare. Det är inte bara världskonjunkturen Irakkrig och minskat deltagande från Asien pga influensavirus som nu hotar att sänka Hannovers industrimässa. Det höjs också röster om att den måste struktureras om grundligt framöver. Från 2005 skall man istället ha fler mer specialiserade mässor. Och det som nu drabbbar industrimässan i Hannover blir ytterligare en rubrik om den tyska krisen. De stora företagen har redan flytt mässan, Thyssen Krupp nästan helt redan år 2000 och trucktillverkaren Linde har också dragit sig ur. Tyska ekonomiska kommentatorer skriver att världens största industrimässas problem är pinsamt lika hela Tysklands. Allt rullar på av gammal vana trots att de största aktörerna för länge sedan tappat tron på hela tillställningen. Gunnar Bolin Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".