Konsumentverket stämmer Vin & Sprit

Konsumentverket stämmer statliga Vin & Sprit i marknadsdomstolen. Vin & Sprit delade ut tomteluvor med vodkamärkning i december förra året på en restaurang i Karlskoga, något som Mattias Grundström på Konsumentverket anser strider mot alkohollagen.

– Den här luvan har ingen som helst neutral, saklig eller informativ del beträffande alkoholdrickande, utan det är ren ploj. Den spelar på känslor och stämningar som uppmanar folk att köpa mer Explorer eftersom det är kul med en Explorertomteluva före jul.

Konsumentombudsmannen, KO, har redan utfärdat ett så kallat förbudsföreläggande mot Vin & Sprit, men eftersom bolaget inte velat godkänna detta så dras de nu inför domstol av KO.

Enligt Mattias Grundström så blir det allt vanligare att företag försöker tänja på gränserna för alkohollagen.

– Beställ vårt vin så får du en dvd-film. Skicka in tre flikar av en bag-in-box så kan du få eller vinna en kylväska. Eller köp två sexpack öl så kan du vinna EM-biljetter.

Konsumentverkets förbudsförelägganden vad gäller alkoholreklam har fördubblats på bara ett par år, det trots att lagen enligt Mattias Grundström är väldigt tydlig och säger att alkoholreklam ska vara måttfull och inte uppmana till bruk av alkohol.

– Det är en ganska ny företeelse att man får göra mer alkoholreklam och man kan se att företag tänjer på gränserna. Man vill pröva och tycker att det här borde vara tillåtet. Det finns andra som gör det och man vill inte förlora marknadsandelar så man försöker göra likadant.

Men Christina Nylander på Reklamförbundet, reklamvärldens branschorganisation, anser att det ökade antalet klagomål från Konsumentverket inte beror på att företagen tänjer gränser. Snarare handlar det om att KO lägger extra mycket resurser på att leta efter just företag som bryter mot lagen.

– Det här med granskningen av alkoholannonserna har på senare år prioriterats av konsumentverket på ett annat sätt än tidigare. Så det tror jag också kan vara ett skäl. Jag är inte säker på att antalet övertramp är fler än tidigare.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se