Smugglade för svagt knark - släpptes

En ny EG-dom om gränsen för vad som kan betecknas som farlig industrihampa kan få konsekvenser för svenska domstolars bedömning vid till exempel narkotikasmuggling.
En holländsk narkotikasmugglare släpptes nyligen ur häkte i Malmö sedan det visade sig att det stora parti cannabis han försökt smuggla in var extremt svagt. EG-domstolen har beslutat i ett ärende som gäller framställning av industrihampa för legal användning och man har då slagit fast om den aktiva substans, det vill säga den substans som ger ett rus, är lägre än 0,2 procent så är det ofarligt och alltså lagligt att odla. Knarket var för svagt Det cannabisparti på över 18 kilo som beslagtogs av tullen på Öresundsbron visade sig innehålla 0,1 procent aktiv substans och var alltså värdelöst på narkotikamarknaden. EG-domen kan alltså få konsekvenser för svenska domstolars kommande bedömningar, menar åklagare Ronny Jonsson, som var den som beslutade att släppa narkotikasmugglaren ur häktet. Intressant dom - Domen är intressant i det sammanhanget att man där talar om farlighetsgraden hos narkotikan, säger Ronny Jonsson. Åklagare Ronny Jonsson driver smugglingsärendet vidare för att få en vägledande dom. Även om narkotikapartiet är värdelöst, så handlar det ändå om narkotikasmuggling. Normalt bryr man sig inte om knarkhalten Vanligtvis tar inte svenska domstolar hänsyn till graden av aktivsubstan i narkotika när man utdömer straff, men det finns undantag: - Om amfetamin innehåller 52 eller 27 procent aktiv substans bryr sig inte domstolen om. Men det finns ett HD-avgörande som säger att vid extremt höga eller låga halter, ska man ta hänsyn till det, säger Ronny Jonsson. Inte troligt att man vill smuggla svagt knark Åklagare Ronny Jonsson menar att det är mycket ovanligt med smuggling där det visar sig att narkotikan är av extremt dålig kvalitet. - Man blir inte så populär i narkotikakretsar om man lurar någon på sådan här narkotika, säger Ronny Jonsson.
Jens Ericson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".