Bosnisk krigsförbrytare gripen

En av internationella domstolen i Haag anklagad krigsförbrytare från krigen på Balkan har gripits. Till ovanligheterna hör att den gripne för första gången är bosniak, alltså bosnisk muslim, rapporterar SR:s korrespondent.
För bosniakerna är den nu 36-årige Naser Oric en hjälte, en av krigets yngsta befälhavare, en man med de högsta bosniska krigsutmärkelserna. Bland annat eftersom han så hjältemodigt försvarade Srebrenica i det anfall som slutade med att serberna massakrerade flera tusentals bosniska muslimer. Men för rättvisan och för den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag finns det också en historia före Srebrenica. Naser Oric gjorde sig i början av kriget känd för sin grymhet, mördade och misshandlade bosniska serber bland annat på polisstationen i Srebrenica och i byarna runt omkring. Haag utfärdade en hemlig arresterningsorder på den här krigsförbrytaren och natten till fredag greps Oric i staden Tuzla av enhet ur den Nato-ledda Sfor-styrkan. På fredagsmorgonen anlände han till fängelset i Haag. På sex punkter åtalas han för brott mot krigets lagar och Balkan har fått en folkhjälte mindre.
Kjell Albin Abrahamsson, Budapest
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".