Busstrejk i Stockholm rycker allt närmare

Busstrafiken i Stockholms län kan komma att ligga helt nere i nästa vecka. Kommunals varslade strejk träder i kraft natten till tisdag och alla SL-bussar blir då stående.

Bussföraren Dragan Milosavljevic tycker strejken är motiverad.

– I stort är det väl okej att försöka få lika stora, eller lika små, löner som alla andra busschaufförer. Nu handlar det ju om kommunanställda som har högre lön än vad vi har och då tycker jag att det är rätt, säger han.

Du arbetar för företaget Busslink och hur ser en medellön ut där?

– En medellön är ungefär 20 000 kronor i månaden.

Kommunal har varslat om strejk för bussförarna i kollektivtrafiken i Stockholms län från och med 1 juli. En vecka senare utvidgas varslet till Västerbotten och efter ännu en vecka till Skåne.

Tvisten handlar dels om löneökningarnas storlek, dels om krav på elva timmars dygnsvila, krav på att arbetstiden ska vara mer samlad än idag och att anpassa avtalet till ändringar av lagen om anställningsskydd.

Den svenska kollektivtrafiken har delvis privatiserats och mycket av lokaltrafikbolagens busstrafik sköts av privata bussbolag på entreprenad.

I maj fick Kommunal ett bussföraravtal klart med de kommunägda bussbolagen och vill nu ha samma villkor med de privata bussarbetsgivarna.

– Ett skäl är att vi inte vill att det ena sidan, vare sig det är den privata sidan eller kommunala, ska ha konkurrensfördelar jämfört med den andra sidan. Det är ett av våra viktiga krav och det har vi ju delat med arbetsgivarna tidigare.

– Sedan är det väldigt viktigt att anställningsvillkoren är så lika som möjligt så att om man bli tvungen att byta arbetsgivare som anställd inte lönen ska sänkas eller semesterdagar förloras. Det är inte anställningsvillkoren som arbetsgivarna ska konkurrera med utan det är sin egen verksamhet, effektivitet och kvalitet, säger Bo Sandholm på Kommunal som förhandlar om bussförarnas avtal.

Kommunal vill ha en genomsnittlig löneökning är 1 600 kronor i månaden utslaget på 22 månader. Men Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson hävdar att arbetstiderna har förbättrats och han tycker de 10,2 procent i löneökningar som medlarna tidigare erbjöd borde ha accepterats av Kommunal.

– Det är ett väldigt kraftfullt varsel som Kommunal har lagt och man tar på sig ett väldigt stort ansvar för de skador man ställer till med för bussresenärer, turister och andra för att skaffa sig större löneökningar än vad alla andra har fått, säger han.

Sedan strejkvarslet kom har medlingsförsöken legat nere. Och om bussförarna går i strejk så blir det besvärligt för många.

Inte minst för resande kring Nynäshamn och Farsta, som på grund av byggarbeten står helt utan tunnelbana och pendeltåg. Snart stannar också ersättningsbussarna.

– Jag ska nu till Farsta centrum och titta på en tv för i nästa vecka kommer bussarna kanske inte att gå, säger Åke Andersson, som helst åker buss.

Vad tycker du om att det blir busstrejk?

– Det blir besvärligt för jag bor i Tyresö. Jag har i viss mån förståelse för strejken, jag förstår att förarna behöver försvara sig, säger Åke Andersson.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se