Bräcklig vapenvila i Gaza

Den bräckliga vapenvilan i Gaza mellan Israel och Hamas har funnits i en vecka. Israel öppnade först gränsövergångar för att livsmedel och bränsle skulle kunna föras in i Gaza. Men i tisdags stängdes de igen efter att raketer skjutits in över Israel.

Det var förra torsdagen som vapenvilan mellan Israel och Hamas här i Gaza trädde i kraft. Hamas lovade att upphöra med sin raketbeskjutning i gengäld mot att Israel skulle öppna gränsövergångarna så att mat, diesel och bensin skulle kunna föras in i Gaza. Till och med Islamiska Jihad ställde sig bakom vapenvilan.

Men i tisdags sköt Islamiska Jihad i väg minst tre raketer från Gaza in över Israel och på torsdagen avfyrades ytterligare en raket, men då från al-Aqsamartyrernas brigader, en väpnad gren till den palestinske presidenten Mahmoud Abbas Fatah-rörelse.

Jag träffar Ibrahim Ershi i hans databutik här i Gaza stad, men inga dataskärmar lyser eftersom det är elavbrott och dieseltanken till affärens lilla elkraftverk är tom på grund av bränsleransoneringen. Ibrahim Ershi försvarar raketbeskjutningarna.

Enligt Ibrahim Ershi ska raketbeskjutningarna ses som ett svar från palestinier, oavsett om det är från Islamiska Jihad eller al-Aqsamartyrernas brigader. Och så tillägger Ibrahim Ershi att alla palestinier ingår i motståndskampen mot Israel.

Han sitter och röker under den solblekta markisen. Den röda markisen köpte han för två år sedan. I dag är den inte röd längre. Markisen är ljusorange, nästan gul. Universitetsstudenten Wermat Sadawi passerar butiken och hon får böja sig för att inte slå i huvudet. Hon säger att det är svårt att leva i Gaza.

Wermat Sadawi nämner de ständiga elavbrotten, att många Gazabor måste gå i stället för att åka bil, på grund av bränslebristen och att det inte finns några kläder att köpa. Wermat Sadawi hoppas att vapenvilan ska leda till att förhållandena ska bli bättre, men när jag frågar om hon verkligen tror på det, så säger hon ”jag vet inte” och så skrattar hon och ruskar på huvudet.

Jag går tvärs över gatan till ett av Hamas högkvarter här i Gaza stad och träffar Sami Abu Zuhri som är en av talespersonerna för Hamas. Enligt honom så för Hamas en ständig dialog med olika grupper i Gaza för att få vapenvilan att fungera.

Enligt Sami Abu Zuhri är Hamas budskap att samarbeta för att vapenvilan ska hålla och vara framgångsrik. Han syftar då på de samtal som Hamas haft med till exempel Islamiska Jihad. Samtidigt vill han också framhålla att det beror på hur Israel agerar.

Jan Andersson, Gaza stad
jan.andersson@sr.se