Öppnat uranlager i Irak oroar IAEA

Ledare för den amerikanska marinkåren i Irak deklarerade tidigare i veckan att de upptäckt ett lager med radioaktivt material vid en anläggning i Tuwaitha söder om Bagdad. Men uppenbarligen är detta ett lager, som står under överinseende av FN Internationella atomenergiorgan, IAEA, i Wien. Att amerikansk militär har brutit förseglingen är något som oroar IAEA.
Det Internationella Atomenergiorganet, IAEA, vet exakt vad som finns i det här lagret: Det är 1,8 ton låganrikat uran och flera ton naturligt och utarmat uran. Lagret har inspekterats två gånger om året, sista gången så sent som i december förra året och februari i år. Lagret var förseglat av IAEA, det fanns skyltar för radioaktivt material och en skylt att IAEA ansvarar för anläggningen. Det går inte att komma in utan att bryta upp låsen, säger en IAEA-tjänsteman till Ekot. Forskningsreaktorer för att framställa kärnvapen förstördes i kriget vid Persiska viken 1991, men detta låganrikade uran fick vara kvar i lagret i Tuwaitha. För att kunna framställa kärnvapen krävs höganrikat uran och någon sådan anläggning har alltså Irak inte haft efter kriget -91, vad man vet. Allt höganrikat uran och plutonium avlägsnades i samband med kriget vid Persiska viken. På IAEA är man nu mycket oroad över att detta förseglade lager har öppnats. IAEA:s chef Mohamed El Baradei, som också har varit en av cheferna för FN:s vapeninspektion i Irak tillsammans med Hans Blix har skrivit ett brev till USA:s regering. I brevet har Mohamed El Baradei klargjort att USA nu är ansvarig för övervakning av detta uranlager och måste se till att inget kärnämne kommer på avvägar. Han framhåller också att FN-experter så snart som möjligt måste inspektera lagret.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".