Sverige spärrar terrorpengar

Ekonomiska tillgångar som tillhör terrorister ska spärras. Det är följden av ett förslag som regeringen överlämnat till lagrådet idag.
Regeringen förslår till lagrådet en ny lag som innebär att ekonomiska tillgångar som tillhör personer som begår eller försöker begå terroristhandlingar eller medverkar till sådana handlingar ska spärras. Dessutom blir det förbjudet att tillhandahålla ekonomiska tillgångar eller finansiella tjänster till terrorister. I praktiken är det i första hand banker och finansiella institut som berörs. Den nya lagen ska träda i kraft den 1 januari nästa år. Den 28 september antog ett enigt säkerhetsråd en resolution som innehåller bland annat krav på åtgärder för att förbjuda finansiering av terroristhandlingar. Den nya lagen kommer att uppfylla resolutionens krav i de delar som inte redan täcks av svensk lag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".