Ny ledare för Rysslands opposition

Ett av Rysslands hittills viktigaste oppositionspartier, liberala Jabloko, har nu efter femton år fått en ny ordförande. Sergej Mitrochin efterträder Grigorij Javlinskij, och han hoppas att partiet trots allvarliga problem ska kunna bli starkare och komma tillbaka till det ryska parlamentet.

– Det främsta målet för oss är att bevara och stärka partiet under de nuvarande omständigheterna, när vi har en auktoritär regim och hård politisk miljö, säger Sergej Mitrochin, ny ledare för Jabloko.

Men partiet, som varit det liberala alternativet i Ryssland efter kommunisttiden, har problem.

Jabloko har misslyckats i de två senaste parlamentsvalen och nu på försommaren var partiet nära att spricka, då mer radikala medlemmar ville samarbeta med andra partiet långt ut på höger- och vänsterflanken, och ordna gatuprotester mot ledningen i Kreml.

Resultatet blev att Javlinskij avgick som partiordförande och ersattes av Sergei Mitrochin, som står Javlinskij nära politiskt och sitter i Moskvas statsduma.

Någon politisk förändring betyder inte bytet, enligt Mitrochin. Jabloko ska fortsätta slåss för småföretagande, äganderätt och mänskliga rättigheter.

Hans problem är att han är rätt okänd samtidigt som Javlinskij är starkt kopplad till partiet. Och vem leder egentligen Jabloko? På en presskonferens i veckan om partiets politik, talade Javlinskij nästan mer än Mitrochin, och hade tydligare svar. Men Javlinskij förnekade att partiet kan få svårigheter med ett dubbelt ledarskap.

Oavsett hur Mitrochin lyckas, kan partiet få problem i nästa dumaval, då det enligt nya regler måste ha 100 000 medlemmar för att över huvud taget få ställa upp. Det kan bli svårt att nå, enligt Javlinskij.

Och att oppositionspartier skulle få mer utrymme i medierna, och större chans att nå väljarna med Dimitri Medvediev som president, tvivlar Javlinskij på.

--Vi har inte några skäl att tro att det blir bättre, säger han.

Mats Eriksson, Moskva
mats.eriksson.ekot@sr.se