Totalstopp för torskfiske föreslås

Det bör inte fiskas någon torsk längs västkusten och i Nordsjön, rekommenderar Internationella Havsforsk- ningsrådet, ICES. Där anser man att ett stopp behövs, för att torskstammen ska hinna växa till sig.

– Torsken återhämtar sig lite i Nordsjön, Skagerack och Kattegatt jämfört med för tre-fyra år sen, säger Martin Pastoors som är vice ordförande i organisationens rådgivande kommitté.

Men han säger att återhämtningen går långsammare än vad ICES trodde förra året och det finns fortfarande väldigt lite torsk utanför svenska västkusten. Därför föreslår ICES att EU ska stoppa torskfisket helt i området nästa år.

Det är slutligen EU:s ministerråd som beslutar om kvoterna för bland annat torskfiske och frågan är om ministerrådet kommer att följa ICES rekommendationer mer än vad man har gjort de senaste åren.

– Våra råd baserar sig helt på hur man bör göra om man vill behålla torskstammen, säger Martin Pastoors. Och då bör man alltså sluta fiska torsk utanför svenska västkusten. Men i sina beslut om fiskekvoter har EU:s ministerråd de senaste åren haft en tendens att låta politiska och ekonomiska hänsyn väga tyngre än vetenskapliga fakta om en hotad torskstam.

Men jordbruksminister Eskil Erlandsson vill se en förändring.

– Jag har redan pratat med min danska kollega för att se vilka ytterligare åtgärder vi kan vidtaga tillsammans, eftersom vi inte kom så långt som jag hade önskat vid föregående års förhandlingar i den europeiska unionen. Och då tyckte jag att jag måste ta en direktkontakt med min danska kollega, så att vi tillsammans kan göra en insats för att få upp beståndet till de nivåer som vi vill ha.

Och då handlar det om ett fiskestopp?

– Det kan handla om det. I första hand ett stopp och under lekperiod, så att fisken kan reproducera sig stilla och i lugn och ro, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Jens Möller, Göteborg
jens.moller@sr.se