Dyrt att bota platsbrist på sjukhus

Situationen med för få sängplatser och för hög arbetsbelastning på landets sjukhus är akut. För att klara sommaren krävs omedelbart ytterligare 100 miljoner kronor. Det säger Sjukhusläkarföreningen, där överläkare Anders Dahlqvist är ledamot.
– Risken är att kvaliteten på vården sjunker, säger han. Att antalet sängplatser på sjukhusen är för få och att personalen är överbelastade med arbete har vi hört förr. Men nu är läget akut, menar facket. De menar att det behövs mellan 20 och 30 vårdplatser per sjukhus i sommar, något som skulle kosta 100 miljoner kronor. Ligger på fel avdelning Det blir allt vanligare att till exempel lungsjuka patienter vårdas på avdelningar med andra kompetenser, eftersom dom helt enkelt inte får plats på den rätta avdelningen. Sjukhusläkarföreningen, som organiserar omkring 16.000 läkare och professorer kommer inom kort uppvakta regeringen och kräva att det utvecklas en nationell handlingsplan för landets alla sjukhus. Ett annat förslag är att man anlitar arbetslösa för att klara av personalbristen på sjukhusen. Karolinska ett undantag Men det finns medicinavdelningar som lyckas. På Akutmottagningen på Karolinska sjukhuset arbetar numera särskilda medicinakutläkare. De patienter som kommer in akut kan på så sätt tidigare få en säker diagnos och på en gång bli slussade till rätt avdelning. Överläkare Fredrik Sellsing berättar att avdelningen numera mycket sällan har överbelastningar. Men för några år sen drabbades Karolinska och avdelning B15 av kraftiga neddragningar. Tuffa diskussioner – Det var en väldigt tuff fight då, det var många doktorer som var bereda att säga upp sig för några år sen, därför att patientsäkerheten var hotad. Då fick vi gehör, men då var det tuffa diskusioner, säger Fredrik Sellsing. Läkarkolleger till Fredrik Sellsing berättar att många av hans kolleger på andra sjukhus och på andra avdelningar har svårt att klara av situationen. Men han bedömer att landsbygden klarat sig bättre än storstäderna.
Catarina Malmsberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".