Fördubblat antal förvarsplatser

Migrationsverket har nu beslutat att fördubbla sina så kallade förvarsplatser. Det ökande antalet asylsökande de senaste åren har gjort att platserna inte räcker till. Trängseln gör att hot och våld blir en del av vardagen.
Muhammed är en av de som sitter i förvar. Alla här är olyckliga, och spända. Många har psykiska problem, berättar Muhammed, som egentligen heter någonting annat. Inlåst i sex månader Han är 23 år och kommer från Senegal och har tillbringat det senaste halvåret inlåst i Sverige. Två månader i häkte och nu fyra månader här på Migrationsverkets anläggning i Upplands Väsby. Han saknar identitetsbevis, och säger att verket tror att han skulle gå under jorden om han fick chansen. Han har inte mycket hopp om att få komma ut. 30 000 asylsökande Muhammed sökte tillsammans med mer än 30 000 personer asyl i Sverige förra året. Och liksom Muhammed blir många inlåsta, i avvaktan på utredning eller avvisning ur landet. Över 3 000 personer om året sitter i förvar och de 150 platserna räcker inte till. Då har man placerat asylsökande i häkte i stället. En behandling som har kritiserats eftersom det inte handlar om brottslingar. Överbeläggningen gör också att många personer pressas in i samma rum, och stressen och bråken i förvaren har ökat. Fler platser för bättre situation Jan Anders Rapp har lett översynen av platserna, och jobbar till vardags på förläggningen i Upplands Väsby. Nu hoppas han att fler platser gör att situationen blir bättre. Men frågan är om det blir så. Nytt förslag om förvar Förra månaden presenterades en utredning med ett nytt förslag om att göra det ännu lättare att sätta människor i förvar. För Muhammed har antalet rum mindre betydelse. Han undrar mest över när han får komma ut igen.
Susan Ritzén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".