Gemensamt system för blodgivare dröjer

Det råder stor brist på blod i Skåne och införandet av det datasystem som skulle förenkla för blodgivare att lämna blod på andra ställen än den blodcentral där man är registrerad dröjer. Ett pilotprojekt har inletts i Stockholm och Uppsala.

Hur mycket blev det där?

– 450 milliliter.

– Det får vi hoppas, det brukar det bli.

Lena Almén ligger på britsen och tittar på sitt blod, som flyter fram och tillbaka på den elektriska gungbrädan. Helst skulle hon vilja lämna blod på fler än ett ställe.

– Ja, för registrerar man sig någon annanstans så får man gå dit, och då kan man inte varva emellan.

Skulle det vara bra om det var smidigare?

– Ja, för då kunde jag lämna på blodbussen där jag bor ibland, och så köra hit när det passar att jag kommer förbi här, säger blodgivaren Lena Almén

Blodcentralerna i landet har olika datasystem, och tanken med ett pilotprojekt som inletts i Stockholm och Uppsala, är att blodgivare skall kunna lämna blod var som helst i landet, bara datasystemen kan lära sig prata med varandra på ett säkert sätt. Och det är oklart när hela landet är uppkopplat.

– Det gäller ju att när man ska överföra data från två skilda system, så gäller det att man har höga krav när det gäller sekretess och patientsäkerhet. Vi hoppas att det här ska kunna omfatta hela landet så småningom, men den exakta tidsramen för detta kan jag inte säga idag, säger Joachim Lundahl, verksamhetschef för blodcentralen i Stockholm.

I Stockholm används varje år 21 000 liter blod, i den skånska sjukvården används varje år 15 000 liter blod, och precis som i övriga landet är det ofta brist.

För Marianne Ekman, biomedicinsk analytiker i Malmö, är det viktigt att få datasystemen att fungera.

– Ja, jag tycker det verkar jätteviktigt. För nu för tiden så åker folk hit och dit. Man jobbar här ett tag och sedan flyttar man till något annat ställe, och har börjat lämna blod här. Då skulle det vara bra att bara kunna fortsätta när man kommer till Göteborg, eller Stockholm, eller Uppsala eller Örebro, säger Marianne Ekman.

Tre gånger om året kommer Jeanette Olsson till Malmödroppen, ingång 94 G på Universitetssjukhuset.

– Jag är egen företagare, och så är man slarvig med det här att kolla hälsan själv. Så tänker man att det är lite hälsokontroll samtidigt, att kolla blodet. Och så gör man en gärning om man skulle behöva själv det någon gång i framtiden, eller någon nära anhörig, eftersom det behövs, säger Jeanette Olsson, som är blodgivare.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se