Svart arbetskraft

Närmare 1000 anmälda efter granskning

I en omfattande granskning har Skatteverket polisanmält närmare 1000 personer som sysslar med att hyra ut svart arbetskraft. Bakom flera företag finns organiserad brottslighet som i uthyrningen av svart arbetskraft hittat en ny lukrativ födkrok.

– Det är jättemycket pengar i det här och vi hittar kopplingar till narkotikahandel och trafficking. Hur stor del är svårt att uppskatta. Men jag befarar att det är en för stor del, säger Pia Bergman.

Under två och ett halvt års tid har Skatteverket hittills granskat 805 företag. Som en följd har 977 personer polisanmälts. En del för att de har förmedlat svart arbetskraft, andra är svartjobbare och vissa bolagsmålvakter.

Granskningen har lett till upptaxeringar på närmare två miljarder kronor. Men mycket mer pengar än så döljer sig inom fusket med svart arbetskraft och skatteverket har beräknat att skatteintäkter på 66 miljarder kronor försvinner varje år.

– Vi drabbas allihop och det syns främst på våra seriösa företag. För det är de som slås ut, det går inte att agera seriöst på en korrupt marknad. Konkurrensen är inte längre på lika villkor, vi måste ha konkurrens på lika villkor, säger Pia Bergman.

Den svarta arbetskraften hyrs ut till flera olika branscher, såsom bygg, transport och städ. Till exempel asbestsanerades polishuset i Göteborg av svartjobbare och flera personer med anknytning till kriminella mc-gänget Bandidos dömdes för att ha förmedlat den svarta arbetskraften.

I en annan härva åtalades igår, torsdag, vid Falu Tingsrätt 16 personer, som i förlängningen har anknytning till kriminella mc-gänget Hells Angels.

För att bättre kunna komma åt svartarbetet vill nu Skatteverket kunna göra oanmälda besök på alla arbetsplatser, på samma sätt som man idag kan kontrollera vilka som jobbar inom restaurang- och frisörbranscherna.

Och verket vill också att arbetsgivarna månadsvis ska redovisa vilka personer de betalat in arbetsgivaravgifter för.

– Även om vi blir duktigare i våra utredningar så har vi inte de rätta verktygen för att verkligen komma åt den här problematiken, säger Pia Bergman.

Andreas Kron
andreas.kron@sr.se