Symbolisk gest från Nordkorea

Nordkorea sprängde på förmiddagen kyltornet till sin kärnanläggning Yongbyon, som ett sätt att visa att landet håller på att lägga nerd sitt kärnvapenprogram. Men det är fortfarande oklart vilka radioaktiva material som Nordkorea kan ha tillverkat och vart de har tagit vägen.

Det stora kägelformade kyltornet tillhörde Nordkoreas kärnanläggning i Yongbyon, en gammal reaktoranläggning som byggdes med hjälp av Sovjetunionen och som har använts för att tillverka plutonium, ett radioaktivt ämne som kan användas i kärnvapen.

Samtidigt som Nordkorea på ett ceremoniellt sätt förstörde kyltornet i Yongbyon så uppmanar man USA, i ett öppet brev, att i framtiden inte agera på ett fientligt sätt mot Nordkorea.

Hösten 2006 provsprängde Nordkorea för första gången en kärnladdning och diktatorn Kim Jong Il sa vid det tillfället att Nordkorea måste ha kärnvapen för att skydda sig mot USA.

Efter sega förhandlingar med Kina, USA, Sydkorea, Ryssland och Japan lämnade Nordkorea igår ifrån sig en samling dokument som sägs beskriva delar av landets kärnprogram. Och om Nordkorea kan bevisa att dokumenten överensstämmer med verkligheten har USA sagt sig villigt att börja lyfta vissa sanktioner mot Nordkorea.

Hur långt Nordkorea egentligen har kommit i sin utveckling av kärnvapen är oklart. Nordkorea anklagas också för att ha hjälpt andra länder att starta egna kärnprogram och för att ha ytterligare ett hemligt kärnprogram vid sidan av det som pågick vid den stoppade reaktorn i Yongbyon.

Japan, som brukar ha en mycket skarp ton mot Nordkorea, har redan sagt att USA har lovat alltför mycket till Nordkorea. Och kritiker menar att om sanktioner börjar hävas kommer det enbart att gynna landets diktator Kim Jong Il och andra höjdare, medan det nordkoreanska folket knappast kommer att uppleva några snabba förbättringar efter många år av planekonomi, isolering och periodvis svält.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se