”USA bör lämna över till FN”

De tyngsta motståndarna till kriget i Irak – Ryssland, Tyskland och Frankrike – möttes idag i St. Petersburg. Länderna kräver gemensamt att FN så snabbt som möjligt ska ta över i Irak.
Ledarna i de tre länderna, Vladimir Putin, Jacques Chirac och Gerard Schröder välkomnade på fredagskvällen vad man kallade ”en bättre värld utan Saddam Hussein”. Fortsatt kritik mot USA Samtidigt som de fortsätter kritisera USA för dess krig och planer att på egen hand försöka skapa ett nytt styre i Irak. Nu måste FN ta över huvudansvaret för Iraks återuppbyggnad sa Putin och Schröder. Vladimir Putin sa innan mötet mellan de tre ledarna att det i sig är gott att världen blivit av med en tyrann. Dock tillade Putin att 80 procent av världens länder inte har den västliga formen av demokrati. Ska vi gå ut i krig mot alla dessa länder också? frågade Putin. USA vill inte lämna över till FN På lördagen fortsätter samtalen för att hitta en lösning att förmå USA att lämna över huvudansvaret till FN. Inte mycket talar dock för att USA kommer ge med sig på den punkten. I torsdags sa både USA:s vice försvarsminister och utrikesminister att FN inte kommer få det ansvaret. Vid sidan av toppmötet i St Petersburg avslöjande den tidigare premiärministern i Ryssland, Primakov, att president Putin och Ryssland verkligen gjorde ett sista desperat försök att förhindra ett krigsutbrott. Primakov, som besökte Bagdad strax innan bomberna började falla, träffade den irakiske diktatorn i ett försök att övertala honom till att avgå för att rädda sitt land och sin befolkning undan ett förödande krig. Till ingen nytta, Saddam Hussein klappade Primakov på axeln och lämnade rummet.
Vladislav Savic
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".