Dåligt humör på världens börser

Börsernas tillbakagång över hela världen fortsätter. I Stockholm har nu värdet gått ned med hela 20 procent sedan årsskiftet och kurserna har fallit även under fredagens handel.

Rött, rött, rött. Ja, i den färgen har börsskärmen blinkat hela dagen. Minussiffrorna gäller så gott som hela börslistan.

Dagens sänkare nummer ett är Ericsson, som, direkt efter beskedet på dotterbolaget Sony Ericssons flaggning för att man kommer att redovisa ett nollresultat om tre veckor, blixtsnabbt sänkte Ericssonaktien med 10 procent.

Dåliga nyheter för Ericsson och temperaturdämpare för hela börsen alltså.

Men det är inte bara i dag som det ser dystert ut. Hela första halvåret pekar nedåt. Minus 20 procent på Stockholmsbörsen

Det är en allmän oro hur det ska gå i världens ekonomier som får aktiemarknaden på dåligt humör. Först bolånekris i USA, tätt följd av kreditkris och finansiell oro i hela världen, till det  skyhöga råvarupriser och ett skenande oljepris.

Oljepriset ser ut att ha parkerat sig över 140 dollarstrecket. Om inte självaste OPEC-chefen får rätt förstås, i sin spådom att det kan gå upp till 170 dollar per fat under sommaren.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se