Palestinsk journalist hårdhänt behandlad

När den prisbelönte palestinske journalisten Mohammed Omer från Gaza, återvände hem efter ett besök i Sverige och och andra europeiska länder, blev han hårdhänt och illa behandlad av den israeliska underrättelstjänsten. Han tror själv att det beror på hans kritiska rappportering om Israel.

Sveriges Radio träffade Mohammed Omer i Gaza och han berättar om vad som hände vid israeliska gränsen där han till sist svimmade efter att han ansett sig ha blivit hotad av den israeliska underrättelsetjänsten.

Mohammed Omer gestikulerar vilt när han säger att hans bagage slängdes på golvet. Men det var först när han tyckte sig höra ett hot om vad det var som väntade honom, som gjorde att han svimmade och kräktes på golvet.

Enligt Mohammed Omer blev han då nypen i öronen, under ögonen och i nacken. Men någon kom också och satte sig på hans bröst och började skaka honom häftigt.

Mohammed Omer säger att han till sist blev släpad längs golvet, i fötterna. Efter ytterligare någon timme ska en ambulans ha kört honom till sjukhus.

Dock kunde han lämna sjukhuset efter par timmar och finns nu här i Gaza. Det finns inga synliga blåmärken på kroppen, men han säger att han har rejält ont i magen och i bröstkorgen.

Det här ska ha inträffat under ett antal timmars tid på torsdagen, vid gränsövergången Allenby mellan Israel och Jordanien.

Normalt kan inte palestinier från Gaza passera via Allenby, men Mohammed Omer säger att han hade specialtillstånd på grund av resan till Europa, där han bland annat skulle få motta ett ansett journalistpris för sin rapportering från Gaza som frilansjournalist i flera olika internationella medier.

Mohammed Omer vill dock avfärda alla eventuella påståenden om att israelisk underrättelsepersonal hjälpte honom när han svimmade, och att det var därför som han till exempel uppfattade att någon satt på hans bröstkorg.

Mohammed Omer har rest runt i Europa under ett par veckor och hållit föredrag och visat bilder och videofilmer från Gaza, och han tror alltså att detta kan vara en av orsakerna till vad som ska ha skett vid gränsen.

Dock har ingen från israeliska myndigheter än så länge velat uttala sig för Ekot om det som Mohammed Omer berättar.

Jan Andersson, Gaza
jan.andersson@sr.se