Postens vd sparkad

Oklart om orsaken till avskedet

Chefen för Posten, Erik Olsson, tvingas lämna företaget mitt i den pågående sammanslagningsprocessen med den danska posten. Den direkta orsaken till avskedet är ännu oklar. 

Postens styrelse har inte längre fullt förtroende för Erik Olsson, men ordföranden Marianne Nivert tror inte att avskedet kommer att påverka sammanslagningen.

– Vi håller på med konkurrensrättsliga delarna och vi har ett antal andra frågor som är på gång. Men det räknar vi med att det fortsätter oförtrutet.

Har det någonting med sammanslagningen att göra?

– Nej, inte alls.  

Postens styrelseordförande Marianne Nivert säger att sammanslagningen mellan den svenska och den danska posten kommer att rulla på som planerat trots att den tilltänkta vd:n för koncernen, Erik Olsson, nu fått sparken.

Post Danmark vill inte kommentera beslutet för Ekot men styrelseordföranden Fritz H Schur säger till nätsidan Business dk att avskedet blir ”en komplikation”.

Olsson och Nivert kom överens om att gå skilda vägar på ett möte i onsdags kväll. I dag är de båda tysta om den direkta orsaken, men enligt styrelsen har en förtroendeklyfta uppstått och så här förklarar Erik Olsson själv, på semester utomlands.

– Vi har olika syn på några avgörande frågor. Då ska vi inte vidare kampera tillsammans. Jag vill inte göra några ytterligare kommentarer just nu.

Det kan kosta Posten drygt 17 miljoner kronor att göra sig av med Erik Olsson i uppsägningslön, pension och avgångsvederlag men ägaren, svenska staten, har informerats om styrelsens beslut och står bakom det. Tillfällig lösning som Postens vd blir nu Lars G Nordström, tidigare chef för banken Nordea.

Affe Mellström på Seko-facket på Posten tycker att tidpunkten för ett vd-byte är dålig.

– Jag önskar att situationen aldrig hade uppstått. Det är inget bra läge. Men det ska inte, och får inte, påverka fusionen, säger Affe Mellström.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se