Många söker europeisk rymdutbildning

Drygt 170 svenskar finns med bland de sökande till astronautprogrammet som startar nästa år hos European Space Agency ESA.

Senaste gången man kunde söka var 1992, och den här gången har ESA gjort urvalsprocessen mer effektiv genom att direkt sålla bort personer som till exempel har sjukdomar i familjen eller dålig syn.

– 1992 hade vi ungefär 22 000 sökande och ungefär hälften av dom var absolut inte lämpade, berättar Jean Coisne som är pressansvarig på ESA.

Så den här gången har dom som strävar efter att få åka ut i rymden fått skicka med läkarintyg redan från början, med resultatet att drygt 8 000 sökte, säger Jean Coisne, pressansvarig ESA.

Men vad är det då ESA letar efter?

– Vi vill ha personer till ett sex månader långt uppdrag, och dom måste ha ett bra och flexibelt psyke och lagkänsla. Det är viktigt när man inte kan öppna fönstret på ett halvår, menar han.

I slutänden är det minst fyra personer som kommer få de eftertraktade platserna. 172 svenskar har sökt och det utgör två procent av det totala antalet sökanden.

Hur många svenskar som har inspirerats av Sveriges egen astronaut Christer Fuglesang är svårt att säga. Fuglesang själv var blygsam när han fick frågan förra året om han såg sig själv som en hjälte.

– Jag har gjort något som jag sett framemot väldigt mycket och tyckte det var jättekul att göra det. Väldigt många delade det intresset och glädjen när det utfördes. Det är jag väldigt glad och stolt över. Men jag har ändå svårt och se det som något hjältedåd, säger Christer Fuglesang.

Men Jean Coisne på ESA säger att det spelar stor roll när länder har en egen astronaut. När de kommer hem och berättar om sina upplevelser har det stor effekt på folks känslor, menar han.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se