Plundring hot mot Iraks säkerhet

I Bagdad är nu det största hotet mot säkerheten de omfattande plundringarna. Om det inte snart blir ett slut på plundringarna riskerar ilskan att växa bland allmänheten i staden. Men det förekommer fortfarande skottlossning inne i Bagdad, och de amerikanska soldaterna har fullt upp med att besvara den, säger de.
En man försökte balansera en stulen soffa på en åsnerygg. En annan kom släpande på ett plundrat badkar. Amerikanske soldaten Rodney Alwood har sett det mesta när han bemannat en vägspärr här i Bagdad. De amerikanska soldaterna ser passivt på när laglösheten breder ut sig. Sjukhus drabbas Alwood och hans kollegor säger att de har fullt upp med att besvara sporadisk eld från kvarvarande regimanhängare. Det är inte bara offentliga byggnader och Saddam Husseins palats som plundras. Sjukhus får nu sin ambulanser stulna, och privata hem överfalls och rånas på alla värdesaker. En del plundrare kör fram med lastbilar framför varuhus och lagerlokaler, för att lättare frakta bort sitt byte. Svårt stoppa plundring USA verkar ha överraskats av laglösheten och plundringskaoset i Bagdad och andra irakiska städer, som befriats från Saddam Husseins diktatur. Här i Bagdad säger amerikanska soldater att de inte fått instruktioner att ingripa mot plundringen. Sergeant David Fields, som jag träffar nära Bagdads flygplats, säger att om han beordras att agera mer som polis, så gör han det. Men han tror att det kommer att bli svårt att helt stoppa plundringen. För få soldater Ännu så länge är de amerikanska soldaterna alldeles för få här för att kunna stoppa plundringen. Men för varje dag som laglösheten fortsätter riskerar också ilskan att växa bland vanliga irakier. De säger att de inte vill ersätta Saddam Husseins förtryck med laglöshet och våld
Nils Horner, Bagdad

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".