Sal-fall i norra Kina

Den svåra lungsjukdomen Sal har spridits till norra Kina. Den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua rapporterade att två dödsfall inträffat i Inre Mongoliet. Tio personer har utsatts för smitta i den kinesiska delen av Mongoliet. Det svenska smittskyddsinstitutet har utökat sina resevarningar till att nu även omfatta Peking.
Två nya dödsfall i den svåra lungsjukdomen Sal rapporterades i dag från norra Kina.Ytterligare två länder i Asien har rapporterat misstäkta fall av sjukdomen som tagit minst 120 liv och gjort att nära 3 000 har insjuknat i 20-talet länder. I och med de nya dödsfallen har 60 människor avlidit i sju olika provinser i Kina till följs av sjukdomen. På fredagen meddelade myndigheterna i Indonesien och i Filippinerna att misstänkta Sal-fall hade upptäckts också i de ländera. I Hongkong där antalet sjukdomsfall ökat mest under de senaste dagarna förbjuds invånare som kan vara smittbärare att lämna staden. Det svenska smittskyddsinstitutet har sina resevarningar efter ett EU-beslut. Nu avråder institutet även från det som kallas icke nödvändiga resor till den kinesiska huvudstaden Peking. Tidigare har de svenska varningarna gällt Hongkong och Guangdong-provinsen. Redan tidigare har en FN-konferens om upphovsrättsfrågor som skulle hållits i Peking veckan efter påsk skjutits upp. Justitieminister Tomas Bodström skulle deltagit i den konferensen. Mängder av svenskar i likhet med tänkta deltagare från en rad länder har avbokat sina resor till Kanton, provinshuvudstad i Guangdong, och en årlig stor handels- och industrimässa. Som trots internationella varningar inleds där på tisdag i den kommande veckan. Förra året tecknades kontrakt för mer än 150 miljarder kronor under mässdagarna där 120 000 besökare registrerades.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".