Konflikt i Thailand drabbar barnen svårt

Konflikten i södra Thailand där muslimska separatister slåss för självständighet drabbar barnen särskilt svårt. Enligt det hälsocenter som övervakar området har 6000 barn svåra psykiska problem på grund av det ständigt närvarande våldet som hittills har krävt över 3000 dödsoffer.

De här barnen har mentala skador, som kommer att ta år att läka, säger Pectdao Tohmeena, som är chef för det mentala hälsocentret.

Över fyra år av våld och bombdåd har slagit hårt mot civilbefolkningen i de södra provinserna. Enligt centrets bedömning är knappt hälften av de 6000 traumatiserade barnen föräldralösa.

Barn som växer upp i en miljö där skottlossning och terror hör till vardagen, blir svårt traumatiserade och läkningsprocessen kommer att ta tid, sade Pectdao Tohmeena, på en nationell kriskonferens om mental hälsa som hölls i veckan här i Thailand.

Istället för att rita teckningar av hus, blommor eller båtar, så väljer barnen att rita huvudlösa kroppar, blod och bomber för att uttrycka sina känslor.

En del av barnen säger att en av deras högsta önskningar är att äga ett vapen. Då skulle de kunna skydda den egna familjen från våldet, sa chefen för det mentala hälsocentret.

Hon anser att det är nödvändigt att sprida kunskap i hur man ger en psykisk första hjälp bland de lokala myndigheterna och bland de religiösa ledarna i de våldsdrabbade provinserna, metoder som tillämpats i andra krigshärjade länder.

Vad de här barnen mest behöver är vuxna som ger dem trygghet och skydd. Men så länge våldet är ständigt närvarande är det svårt, eftersom de vuxna lever med samma ständiga rädsla, säger Pectdao Tohmeena.

Senast förra lördagen mördades fyra järnvägsanställda i ett terrordåd ombord på ett tåg, och sedan dess har tågtrafiken till de södra provinserna stått stilla.

I onsdags kväll stannade en motorcykel till utanför ett café i Chanaedistriket, och sköt ihjäl en far och son som satt på caféet. Samma morgon hade tio personer skadats av en fjärrstyrd bomb på en välbesökt marknadsplats. De är bara de senaste exemplen på den vardag som barnen växer upp i.

Den thailändska regeringen ansåg tidigare att det kriminella som försörjer sig på vapen- och narkotikahandel över gränsen till Malaysia som stod för det mesta våldet

Men kampen för självständighet har på senare år fått en allt mer islamistisk framtoning, och polisen anser nu att det främst är muslimska separatister som ligger bakom.

Många muslimer anser att de är diskriminerade i det i huvudsak buddhistiska Thailand och kämpar för ett ökat självstyre.

Karin Wickström, Bangkok
karin.wickstrom@sr.se