Kidnappad svensk frisläppt i Somalia

De två medarbetare på Räddningsverket, en svensk och en dansk, som kidnappats i Somalia släpptes på lördagseftermiddagen. FN-personal på plats lyckades förhandla fram frigivningen.

– De har alltså släppts, och de transporteras under FN:s beskydd till staden Baidoa, där vi har en förläggning, med fyra andra medarbetare, och sedan kommer de därifrån att flygas ut till Nairobi, säger Kjell Larsson på chef på Räddningsverkets internationella avdelning.

I en halv dag höll alltså islamistgerillan i Somalia en svensk och en dansk i fångenskap.

De båda männen är anställda hos Räddningsverket och jobbar åt FN med information om minröjning. De rövades bort i samband med ett anfall mot staden Hudur, tidigt på lördagsmorgonen.

– De fördes från staden Hudur, det skedde ett anfall mot den medan de var där, av en sådan gruppering. Den personal som vi hade hyrt för att vakta vår personal flydde och övergav vår personal. De blev omhändertagna och fördes till en stad som heter Wajid, och där skedde en förhandling mellan FN och de här kidnapparna, säger Kjell Larsson.

Det var de intensiva förhandlingarna mellan FN och lokala myndigheter på den ena sidan och kidnapparna på den andra, som till slut gav resultat.

I Somalia där det varit inbördeskrig i nästan 18 år är kidnappningar mycket vanliga. Därför använder utländsk personal lokala livvakter när de verkar i landet.

Men den styrka som skulle skydda Räddningsverkets personal flydde när striderna blossade upp i morse. Nu ska verket analysera vad som gick snett.

– Vi måste titta på vad det var som hände, vilka åtgärder vi vidtog. Vi hade ju eskort, vår personal var ju skyddad, men de stack, varför det?

– Det gäller ju att ta rätt på vad som hänt, och göra analyser av det innan vi sedan får göra en bedömning om vi ska återuppta arbetet, när i så fall, och hur det ska gå till, säger Kjell Larsson, chef på Räddningsverkets internationella avdelning.

De båda frigivna männen har berättat för Räddningsverket att de utsattes för verbala hot när de satt tillfångatagna. Det säger Karin Viklund, pressekreterare vid Räddningsverket till TT. De två blev också av med bil, pass och pengar.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se