Kd röstade för höjd bensinskatt

Kristdemokraterna röstade på lördagen för att höja bensinskatten när rikstinget i Norrköping avslutades. Men ombuden sade ja först efter det att partiledningen ändat förslaget, så att en höjning av drivmedel ska ta hänsyn till dem som bor på landsbygden. Men många hade svårt att förstå att partiet svängt i frågan.

– Man går ut i valet och driver en sänking, och efter valet så gör man helt om och så driver man en höjning. Skulle vi stå helt för vad vi sa i valet, då skulle vi istället successivt sänka skatten, säger Nils-Ingvar Grahn, ombud från Motala.

Han fick svar på tal av Acko Ankarberg-Johansson från partistyrelsen.

– Vi behöver se till att vi är trovärdiga i miljöfrågan, har en klimatpolitik som håller samman, och då måste vi se helheten. Det känns inte bra att säga nej till ett möjligt verktyg, och det är koldioxidskatten, säger Acko Ankarberg-Johansson.

Kristdemokraterna satsade hårt på löftet om att sänka bensinskatten i valet 2006. Men sedan kom klimatdebatten igång på allvar. Partiet gav då med sig i regeringen om att höja koldioxidskatten.

Partistyrelsen satsar nu på en grönare profil. En ny miljöpolitik har varit ett av huvudnumren under rikstingsdagarna i Norrköping. Partiet hoppas kunna vinna röster genom att lansera sig självt som ett borgerligt miljöalternativ.

Partiledningen tvingades alltså till en kompromiss om höjd skatt på koldioxid, för att få med sig ombuden. Förutom att hänsyn ska tas till dem som bor i glesbygd, så ska också världsmarknadspriset på olja spela in om koldioxidskatten ska höjas.

Bland partiets förslag till ny miljöpolitik finns också förslaget om koldioxidbudgetar på femton år, för att få ned utsläppen på sikt. En idé som Dag Elfström från Linköping tyckte luktade socialism.

– Ingen vågar inse, som det drivs av samma idéer och samma mål som det gjorde när de tågade under de röda fanorna. De har varit så framgångsrika att många av deras idéer har planterats mitt inne i borgerligheten. Med koldioxidbudgetar på femton år, där har jag ett namnförslag till partistyrelsen, vi kan kalla dem femtonårsplaner, säger kristdemokraten Dag Elfström från Linköping.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se