Irakopposition inbjuden av USA

USA har bjudit irakiska oppositionsgrupper och personer till en konferens i södra Irak på tisdag för att diskutera framtiden och en irakisk övergångsadministration. Inbjudningar har gått till ett brett spektrum av grupper och personer från Iraks olika etniska och religiösa grupper. Men det är oklart ännu om alla kommer att acceptera inviten.
En av de inbjudna är Leith Kubba, en ledande exiloppositionell som är djupt kritisk och orolig över anarkin som råder i Baghdad och på andra håll i Irak. - Människor känner ett vacuum, känner och luktar frånvaron av myndigheter, uppbyggda spänningar kommer till ytan, och anarkin är ett illavarslande tecken på hur det kan gå i de flesta irakiska städer om inget görs snabbt, säger Leith Kubba, välkänd och respekterad oppositionsman i exil sen många år. Han och de två andra oppositionsföreträdare som framträdde tillsammans här i London är djupt kritiska mot att den USA-ledda koalitionen inte tycks ha förutsett vad som skulle hända och planerat för det. Hamid Bayati, ledande man i den största shiamuslimska gruppen, säger att de varnade för att kaos skulle bli resultatet om de allierade inte samarbetade och samordnade sig med irakier och den irakiska oppositionen. – Vi har varnat de allierade om att det kunde bli kaos och anarki. Vi har sagt till dem att om man inte koordinera sina insatser med irakierna själv och oppsositionen så kan de inte få fred och stabilitet i Iral, säger Hamid Bayati. I Najaf i södra Irak, där en prominent återvänd shiamusimsk ledare hackades och knivskars till döds av en mobb på torsdagen, flyr hans anhängare nu ut ur stan och söker skydd hos amerikanska trupper säger Kubba och Hayati. Det har börjat illa, amerikanerna måste agera. I Basra, södra Iraks största stad, skall de brittiska styrkorna idag, men först idag, börja patrullera tillsammans med irakiska polismän Kubba och Hayati säger att den irakiska polisen borde ha involverats från början. Vanliga poliser, liksom vanliga värnpliktssoldater är inte befläckade av Saddamregimen. De ses som en del av byråkratin och de skulle accepteras. Båda Kubba och Hayati hör till dem som inbjudits av USA till konferensen på tisdag om Iraks framtid och övergångsstyre. Om de reser dit har de inte bestämt ännu. Det beror, säger de, på hur dagordningen och avsikterna ser ut.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".