USA förbättrar villkor för arbetslösa

I Sverige har regeringen sänkt ersättningen för arbetslösa, för att förmå dem att ta ett arbete. I USA gör man tvärtom. Där har kongressen beslutat att kraftigt förlänga tiden som arbetslösa får ersättning.

Demokraterna i USA har länge tryckt på för att bygga ut understödet för långtidsarbetslösa. Nu närmar sig presidentvalet och dessutom börjar sysselsättningsläget bli kärvare. Det har gjort att även republikanerna har hoppat på tåget, och kongressen har beslutat att förlänga den tid som det offentliga arbetslöshetsstödet ska betalas ut.

Som det är nu får man pengar under sex månader, sedan har det varit slut. Nu flyttas den bortre parentesen till nio månader.

Åtgärden kostar den amerikanska statskassan åtta miljarder dollar, eller cirka 50 miljarder kronor.

Det handlar om ungefär 1,5 miljoner amerikaner som har varit arbetslösa sex månader eller mer, och siffran ökar. För ett år sedan var det drygt en miljon.

Totalt sett är fler än åtta miljoner amerikaner nu arbetslösa, siffran stiger som resultat av de ökande ekonomiska svårigheterna. Procentuellt sett är det fortfarande en hanterlig siffra. I maj steg arbetslösheten till 5,5 procent.

Men USA har också en omfattande dold arbetslöshet så det verkliga antalet amerikaner som saknar jobb är mycket högre.

Sten Sjöström, Washington
sten.sjostrom@sr.se