Fångutväxling Israel-Hizbollah genomförs

I Israel godkände regeringen på söndagen den fångutväxling, som innebär att två israeliska soldater som tillfångatogs av Hizbollah i Libanon för två år sen, ska kunna utlämnas till Israel. I gengäld ska Israel släppa fem libanesiska fångar, samt återlämna kvarlevorna av tio libaneser.

Det 34 dagar långa kriget mellan Israel och Hizbollah i Libanon startade bland annat sedan Hizbollah tillfångatog soldaterna Eldad Regev och Ehud Goldwasser i samband med att de patrullerade den hårt bevakade gränsen mot Libanon.

De två tillfångatagna soldaterna har efter det här varit en mycket känslig fråga för den israeliska regeringen.

Orsaken är helt enkelt att soldater, i värnplikten, tidigt får lära sig att Israel aldrig lämnar sina soldater i sticket, utan soldaterna ska alltid känna sig säkra på att få komma hem, även om det i allra värsta fall, blir som martyrer, som det talas om här, alltså stupade i krig.

Men under de här två åren har alla medlingsförsök misslyckats, fram tills nu.

Trots att både den israeliska säkerhetstjänsten och underrättelsetjänsten ville att regeringen skulle rösta nej, till fångutväxlingen, så blev röstsiffrorna i regeringen 22-3.

Shlomo Goldwasser, som är far till en av soldaterna, sade tidigare i veckan att han tyckte att Israel gjort tillräckligt för att få hans son fri.

– Jag tycker att Israel har gjort mycket, man kan inte bortse från vem man har att göra med, sa Shlomo Goldwasser för några dagar sen.

Den stora frågan var nämligen om det är rätt av Israel att släppa den libanesiske fången Samir Kantar, som 1980 dömdes till 542 års fängelse för att ha mördat en pappa och hans fyraåriga dotter. Ett mord som varit mycket omdebatterat här i Israel.

En annan stor fråga är om de två soldaterna verkligen lever. Efter regeringssammanträdet sa dock premiärminister Ehud Olmert att han var säker på att de är döda.

Det kommer ändå att dröja nästan två veckor innan soldaterna kommer till Israel, eftersom soldaterna, eller deras kvarlever först ska föras till Tyskland för identifiering.

Jan Andersson, Jerusalem
jan.andersson@sr.se