USA ska samarbeta med irakisk polis

Även Kina uppmanar nu USA att göra något åt laglösheten som råder i Iraks huvudstad Bagdad. Uttalandet kommer efter att Kinas ambassad i Bagdad också utsatts för plundring. Plundringsvågen som dragit genom Bagdad gör nu att USA med hjälp av irakisk polis ska försöka göra något åt säkerheten där.
I Bagdad förbereder sig amerikanska soldater på att ha gemensamma patruller med irakisk polis. Man ska försöka få stopp på plundring och laglöshet. USA ska också sända rådgivare för att utbilda domare och poliser. Efter gårdagens intensiva eldstrid i Bagdad, där USA säger att 20 irakier dödades, har det bara hörts sporadisk skottlossning. Ilskan bland vanliga irakier växer över att de amerikanska soldaterna inte gjort något åt att stoppa plundringen som pågår framför deras ögon. Men soldaterna hrä säger att de inte är anpassade för att agera som poliser. De är också oroliga för att en polisiär roll skulle göra dem mera sårbara för självmordsbombare. Bland det som plundrats är Iraks nationalmuseum, där ovärderliga föremål, en del 7 000 år gamla, antingen stulits eller slagits sönder. Museipersonal säger att amerikanska styrkor ignorerade vädjanden om att stoppa plundringen av Iraks kanska främsta kulturskatt.
Nils Horner, Bagdad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".