USA böjer sig efter protester

Parallellt med kriget i Irak pågår just nu ett maktpolitiskt spel i G7-gruppen och på Världsbanksmötet i Washington. Maktkampen handlar om Iraks återuppbyggnad. Den svenske biståndsministern Jan O Karlsson var nöjd efter nattens överläggningar. – Det är bara världssamfunden och världsorganisationer som kan ge det arbetet den legala ramen, så nu gäller alltså folkrätten, sa han.
USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld har arbetat för att Irak under en lång övergångsperiod ska styras av ockupationsmakten, som ska dela ut kontrakt för olja och återuppbyggnad till i första hand amerikanska företag. USA ville också använda Internationella Valutafonden och Världsbanken i Irak utan något tydlig uppdrag från FN. Men efter protester från nästan alla andra länder har USA på Världsbanksmötet här i Washington böjt sig. Och den svenske biståndsministern Jan O Karlsson var nöjd efter nattens överläggningar. – Den aktivitet som har utvecklat sig de senaste dygnen har fått det här på en bana som jag tror passar oss. Alla vill ju engagera Världsbanken i det här arbetet, också amerikanerna. Och då får man ju helt enkelt konstatera att det är bara världssamfunden och världsorganisationer som kan ge det arbetet den legala ramen, så nu gäller folkrätten alltså, säger biståndsminister Jan O Karlsson.
Thomas Nordegren, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".