Kina

Lokalt upplopp oroar regimen inför OS

Medan myndigheterna i Kina anstränger sig för att sudda bort alla tecken på missnöje inför OS, har ett lokalt uppror i Guizhouprovinsen skakat bilden av det ”harmoniska samhället” som Peking försöker att visa upp. I stället riktas uppmärksamheten återigen mot lokala myndigheters korruption och maffialiknande inflytande.

I helgen utbröt upplopp på den lilla orten Weng’an i den sydvästkinesiska provinsen Guizhou. Lokala upplopp är inte ovanligt, men just Wang’an-fallet har dragit till sig mycket uppmärksamhet eftersom en lokal partipamps son anklagas för att ha sexmördat en 15-årig skolflicka och invånarna i Weng’an nu påstår att polisen mörkar fallet.

I lördags hade protesterna växt till en uppretad folkmassa som välte och satte eld på bilar och brände ner byggnaderna där polisen, kommunistpartiet och de lokala myndigheterna hade sina kontor.

En person, som av vissa källor rapporteras ha varit den döda skolflickans farbror, ska ha omkommit när upploppet slogs ner av polis och militärpolis, många andra skadades, och enligt en människorättsgrupp i Hongkong ska nästan 200 personer ha gripits av polisen.

Den högsta kommunistpartiledaren i provinsen har sagt att man ger mycket uppmärksamhet åt händelsen i Weng’an och att den ska utredas ordentligt.

Problemet är vanliga människor knappast litar på att det här fallet någonsin kommer att få en rättvis prövning.

På många mindre kinesiska orter ingår de lokala myndigheterna, polisen och lokala affärsmän i mäktiga nätverk som ibland liknar en ren maffia.

Domstolarna har inte en chans att ta upp fall som strider mot de lokala makthavarnas intressen, och därför fortsätter kineser än i dag den gamla traditionen att resa in till störrre städer eller till Peking för att personligen försöka väcka högre myndigheters intresse för sitt fall.

De här rättssökarna med sina väskor är ett vanligt inslag i gatubilden i Peking. Men nu inför OS har de i stort sett försvunnit.

Det beror på att centrala myndigheter i Peking och lokala myndigheter ute i provinserna har satt upp en enad front mot alla former av protester och fastän kinesiska internetforum under helgen kokade av inlägg om upploppet i Weng’an, så ha de flesta idag städats bort med hjälp av den effektiva internetcensuren.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se