Brohot i Kalifornien

I USA har Kaliforniens guvernör Gray Davis meddelat att det finns trovärdiga hot om terrorattacker mot fyra av delstatens broar, bland andra den välkända Golden Gate-bron i San Fransisco. Både offentliggörandet och informationens trovärdighet ifrågasätts.
Det är en av dom första gångerna sedan terrordåden den 11 september som någon högt uppsatt politiker pekat ut specifika mål för eventuella attacker. Enligt guvernör Davis kommer uppgifterna från flera olika källor, som säger att terrorister kommer att försöka spränga någon av broarna i rusningstid någon gång mellan 2 och 7 november. Redan är diskussionen hur pass trovärdig informationen om hoten egentligen är, guvernör Davis försvarar sig med att allmänheten har rätt att få all informationen och att den bästa förberedelsen är att låta terroristerna få veta att deras planer är kända och att de inte kommer att lyckas. Men den federala polisen - FBI vill tona ner hotbilden i Kalifornien och säger att varningarna är av en mer allmän sort, och inte mer trovärdiga än andra som rapporterats in till polisen. Guvernör Davis agerande ifrågasätts också eftersom han trots hoten inte beslutat att stänga av broarna, utan han säger att människor får använda sitt eget omdöme om dom vill köra där dom närmaste dagarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".