”Saddam kvar i Irak”

Om Saddam Hussein är i livet, då är han kvar i Irak, tror Con Coughlin, författare till en nyutkommen bästsäljare om den irakiske diktatorn.
- Jag tror inte att han är den typen av person som vill spela andre fiol till någon. Han försöker nog stanna i Irak, som är ett stort land. Han har helt klart förberett sig för den dagen, och han kan överleva den, säger Con Coughlin. Flera års studier av föremålet för biografin har övertygat honom om att Saddam Hussein vare sig kan leva utan Irak, eller utan absolut makt. Saddam Hussein har alltid varit övertygad om att han ska klara sig på ett eller annat sätt, och känslan av oövervinnlighet har stärkts av hans förmåga att överleva katastrofala felbedömningar, som anfallskriget mot Iran och invasionen av Kuwait. Kanske har han fysiskt överlevt sitt sista stora misstag, men regimen föll i måndags kväll, tror Con Coughlin. - Jag tror att det avgörande ögonblicket var bombningen av restaurangen i Bagdad. Det ser ut som om Saddam överlevde den attacken, men många nyckelpersoner inom Baathpartiet var där. De uppskattas till minst 50 personer. Och bara några timmar efter den attacken så kollapsade regimen, säger Con Coughlin. Fyra bomber på ett ton vardera föll alltså över en elegant restaurang, där toppskiktet i ledningen ska ha befunnit sig. Enligt den brittiska underrättelsetjänsten hade Saddam Hussein själv hunnit sätta sig i säkerhet. Men den väldiga bombkratern finkammas nu på rester av människor. Trots sina dubbelgångare är Saddam möjlig att identifiera genom DNA-prover som togs på hans döttrar när de befann sig på flykt i Jordanien i mitten av 90-talet.
Titti Nylander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".