Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nordkorea backar efter Irakkrig

För första gången, sedan Nordkorea i höstas utmanade USA genom att säga sig utveckla kärnvapen, har försonliga tongångar märkts från nordkoreanerna. Det kan vara ett exempel på att de nordkoreanska ledarna skrämts av den amerikanska krigsmaskinens framfart i Irak, rapporterar SR:s Asien-korrespondent.
”Vi har noterat detta med intresse”. Så sa en talesman för det amerikanska utrikedepartementet, sedan ett officiellt uttalande från Nordkorea på lördagen andats osedvanlig försoning. Sydkorea har på söndagen också välkomnat nordkoreanernas omsvängning. Nordkorea byter taktik Om USA är redo till en djärv förändring av sin Koreapolitik för att kunna lösa kärnenergifrågan har Nordkorea inte synpunkter på hur överläggningarna ska gå till. Ungefär så hette det i det officiella nordkoreanska uttalandet. Tidigare har nordkoreanerna vidhållit att regimen inte kunde tänka sig att acceptera något annat än en direkt dialog med USA. Detta har USA enträget avvisat. Nordkorea måste avsvära sig kärnvapenambitionerna har USA krävt. Dessutom har amerikanerna krävt att flera intressenter än USA och Nordkorea skulle delta i förhandlingar. Representanter för Kina, Japan, Ryssland, Sydkorea skulle vara med vid bordet. Detta verkar nu Nordkorea kunna gå med på. Beror på Irakkriget Nordkoreas ledare har av allt att döma suttit som förstenade när de följt den amerikanska krigsmaskinens obarmhärtiga frammarsch i Irak. Den bedömningen gör Korea-kännare i dag. Under de veckor som kriget mot Iraks regim har pågått har Nordkorea hållit en förhållandevis låg profil. Under hösten och vintern skedde nästan dagliga utfall mot USA. En rad säkerhetspolitiskt äventyrliga schackdrag kom slag i slag. Nordkorea sa upp sig från det internationella spridningsavtalet om kärnvapen. Det internationella atomenergiorganet IAEA:s observatörer kördes ut. Nordkorea hävdade att en vilande kärnkraftsreaktor skulle aktiveras. Detta skapade rejäl spänning i början av året. Kan komma överraskningar USA upprepade ständigt att krisen skulle kunna lösas på diplomatisk väg, men flyttade samtidigt vissa utökade stridskrafter till sina baser i närheten av Koreahalvön. Nu vore det oklokt att utgå från att Nordkorea med en gång faller till föga och rättar in sig i normala internationella led. Det är som oftast när Nordkorea är en motpart plats för överraskningar.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".