Utredning görs om riksdagens ljudband

Riksdagen ska utreda om ljudband på sådant som kan läsas i stenografiska uppteckningar ska vara offentliga. Utredningen tillsätts sedan Ekot begärt att riksdagens EU-nämnd ska lämna ut de ljudband som ligger till grund för de stenografiska uppteckningar som görs vid EU-nämndens sammanträden.
Till EU-nämnden kommer nästan varje fredag regeringens ministrar för att få godkänt för vilken linje som ska drivas på kommande veckas ministerrådsmöten i Bryssel och Luxemburg. Allt som sägs på nämndens sammanträden skrivs ner av stenografer och allmänheten kan efter ett par, tre veckor ordagrannt läsa allt som sagts. Undantaget är bara sådant som faller under utrikes sektretess. Som hjälp använder stenograferna bandupptagningar. De här banden borde vara offentliga eftersom det som finns på banden kan läsas i text. Men när Ekot begärde ut banden sa EU-nämndens kanslichef nej och hänvisade till att det rörde sig om arbetsmaterial. Ekot överklagade kanslichefens beslut och efter det att överklagandet behandlats av EU-nämnden på den här veckans fredagssammanträde lämnade nämndens socialdemokratiska ordförande Inger Segelström följande besked: – Idag har vi fattat beslut att vid just den här förfrågan att vill vi inte göra det. Vi vill inte skapa några nya prejudikat eftersom det här inte bara rör EU-nämnden utan hela riksdagen. Däremot har vi gett EU-nämndens kansli att tillsammans med riksdagen i övrigt se över frågan så att vi får en gemensam policy för hela riksdagen. Vad kan du ser för hinder att lämna ut ljud på sådant som man kan läsa i text? – De här banden är inte redigerade och det görs ju ändå den skriftliga texten och vi vill att det ska vara samma behandling. Det betyder alltså att det kan finnas med sådant på banden som inte är med i texten? – Det vet vi ju inte därför att det vi justerar är ju det skriftliga protokollet och det är därför som vi vill nu att riksdagen ser över all hantering av både bandupptagning och det skriftliga så att vi får det här solklart. För självklart ska vi vara så öppna som det bara är möjligt, säger Inger Segelström. Riksdagen ska alltså nu utreda om hur alla de bandupptagningar som görs i riksdagen ska hanteras. När det gäller EU-nämndens band så finns de i alla fall kvar säger nämndens Carl B Hamilton, folkpartist och vice ordförande i EU-nämnden: – De är inte arkiverade tydligen på det sättet som till exempel band och videofilmer från kammaren är just därför att det har betraktats som arbetsmaterial. Borde de inte arkiveras? – Det är väl av de de frågorna som man får ta upp i den här interna utredningen, säger Carl B Hamilton.
Herman Melzer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".