Frostigt mellan LO och SAP

Relationen mellan LO och det socialdemokratiska partiet är inte längre den bästa. Nyligen misslyckades man med att komma överens om de så kallade buffertfonderna inför EMU-omröstningen. På tisdag lägger finansminister Bosse Ringholm fram årets vårbudget som innehåller besparingar på runt 10 miljarder kronor. Besparingar som många LO-företrädare tycker är väldigt svårsmälta.
- Sverige är nere i en lågkonjunktur och arbetslösheten stiger. Det är ju då man ska stimulera ekonomin, inte strama åt. Jag tycker att upplägget är helt fel. Man skulle behöva göra helt andra saker, säger Ninel Jansson, ordförande i Handelsanställdas förbund. Många inom LO är irriterade på det sätt som utgiftstaket - den självpåtagna begräningen för hur mycket pengar staten får spendera - tillåts styra budgetarbetet. Man vill göra det enklare att spendera mer i lågkonjunktur och är kritiska till hur regeringen beskriver den ekonomiska situationen i landet. Martin Lindblom är chefredaktör på LO-tidningen: - För att upprätthålla budgetdisciplinen så vill man ge bilden av att vi har mycket skakigare statsfinanser än vad vi har. Jämfört med andra länder i Europa så har Sverige mycket goda statsfinanser. Man frammanar ett krismedvetande helt i onödan. Det är två saker i budgeten som i första hand väcker LO-folkets ilska: Den sänkta sjukpenningen och ambitionen att göra det svårar för deltidsarbetslösa att stämpla upp till heltid. - De som är sjuka nu får en ännu sämre ekonomi. Det är som vanligt, höll jag på att säga. Det är alltide de som drabbas, säger Ninel Jansson. - Vi går ju nu in i en lågkonjunktur och arbetslösheten har ökat lite de senaste månaderna. Och om det är någon gång man ska kunna lita på a-kassan, så är det när arbetslösheten ökar. En annan stötesten mellan LO och det socialdemokratiska partiet handlar om de buffertfonder man inte kunde komma överens om. I förra veckan satte partiordförande Göran Persson punkt för diskussionen och sa nej till LO:s förslag och att man inte skulle bjuda borgerligeheten på en debatt om ”fondsocialism”. Ett uttalande som för de i LO-ledningen som kämpade för fonderna närmast är att betrakta som sårande, och ett uttryck för hur lågt Göran Persson värderar LO:s stöd i denna fråga. Ännu så länge är det ytterligare än bit till de frostiga relationer som rådde mitten av 90-talet när LO öppet demonstrerade mot regeringens politik. Men när lågkonjunkturen nu också börjat göra sig gällande i statens budgetpolitik har samarbetsklimatet snabbt sjunkit ett par grader.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".