Konvertering till miljöbil nu lagligt

Från och med i dag, tisdag, är det lagligt att konvertera bensinbilar till etanolbilar. Men det kommer att dröja ytterligare någon månad innan lagändringen kommer att få någon praktisk betydelse. De speciella konverteringssatserna är nämligen inte färdiga än.

I dag, tisdag, ändras lagen om motorfordons avgasrening. Tanken är att den som vill börja tanka etanol men inte vill byta bil ska lämna in bilen till en verkstad som monterar en typgodkänd konverteringssats.

Konverteringen beräknas kosta 10 000 till 15 000. Därefter ska bilen till Bilprovningen för registreringsbesiktning. Bilen klassas sedan som en miljöbil och man får därför de speciella miljöbilsförmånerna. Några som jublar åt det här är intresseorganisationen Gröna Bilister.

– Vi är väldigt nöjda, det finns hundratusentals ganska nya bensinslukande bilar ute på de svenska vägarna, som nu kan byggas om till etanol- eller biogasdrift. Det kan halvera klimatpåverkan, så det här är en stor dag för miljön, säger Mattias Goldmann på Gröna Bilister.

Men allt är inte guld och gröna skogar. Lagen börjar visserligen gälla i dag, tisdag, men regelverket skrevs klart in i det sista och därför är de företag som tillverkar konverteringssatserna inte klara med dem än. Rolf Linde är delägare i ett av konverteringsföretagen.

– Vi räknar med att det kommer i början av augusti. Vi har haft lite sena föreskrifter från myndigheterna så vi har inte kunnat påbörja certifieringstesterna som fodras för att man ska lägga grunder för omregistrering av bilar, säger Rolf Linde.

Kommer alla bilar att kunna omregistreras i höst?

– Alla bilar är väl lite för vidsträckt för oss. Vi kommer att inrikta oss på bilar som är nyare än 2001. Främst av den anledningen för att vi måste uppfylla samma avgaskrav som bilen hade när den var ny. Det ställer tuffa krav på oss som konverterare, säger Rolf Linde.

Därför är det bråttom för dem som tänker konvertera bilen för att slippa trängselskatten i Stockholm. Miljöbilar som registreras från och med nästa år får nämligen inget undantag från trängselskatten.

Peter Bjurbo
peter.bjurbo@sr.se