Fujimori fick stöd av exmedarbetare

Ingenting var sig likt när Perus förre president Alberto Fujimori igår för första gången på åtta år, mötte sin närmaste medarbetare Vladimiro Montesinos. Idag sitter bägge i fängelse. Montesinos uppträdde som vittne i rättegången mot Fujimori.

De som trott att mötet mellan Fujimori och Montesinos skulle bli någon typ av vendetta blev dock besvikna.

Montesinos sa helt kort att Fujimori inte hade något ansvar för de brott han anklagas för - bland annat två massakrer i början av 1990-talet då 25 studenter och lärare dödades av en hemlig dödskvadron som bildats inom armén.

– Inte heller jag är skyldig, tillade Montesinos, som även han anklagas för samma brott.

Fujimori sa ingenting under sessionen, men han och Montesinos blickar möttes då och då, åtföljda av små nickar som för att bekräfta att allt gick som överenskommet.

Och enligt den peruanska pressen råder det inget tvivel om att de två kommit överens om att inte anklaga varandra. Deras samarbete var så intimt att en anklagelse mot en av dem automatiskt också drabbar den andre.

Under de tio år som de två satt vid makten, mellan 1990 till 2000, så lyckades de besegra de två gerillarörelserna Sendero Luminoso och MRTA. Det skedde till priset av 70.000 döda och försvunna.

Men det skedde också till priset av en så utmanande korruption att när den äntligen avslöjades så kollapsade Fujimoris och Montesinos makt totalt.

Montesinos tillfångatogs i Venezuela och sitter sedan åtta år tillbaka i fängelse. Han lär inte komma ut under sin livstid.

Fujimori flydde först till Japan och sedan till Chile. Och det var från Chile som han förra året utlämnades till Peru, där rättegången mot honom nu pågått i sju månader.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se