Finskt regeringsprogram klart

I Finland blev förhandlingarna om ett nytt regeringsprogram för den nya klara i natt. Den nya koalitionen mellan centern och socialdemokraterna ska bland annat sänka skatterna.
Det var efter mycket segslitna förhandlingar som segrarna i valet för en månad sedan kom överens om det nya regeringsprogrammet. Skattesänkningar på 10 miljarder kronor Allt skulle ha varit klart på söndagen men förhandlarna var inte klara förrän vid tvåtiden på natten. Då stod det klart att finländarna kommer att få sänkta skatter med omkring 10 miljarder kronor under den fyraåriga mandatperioden och den största delen av sänkningarna skall göras under de första åren. Det har under förhandlingarna talats om att skatterna sänks redan i sommar. Höjda barnbidrag I regeringsprogrammet utlovas också höjda barnbidrag och stöd till ensamstående föräldrar. Centerledaren Anneli Jäätteenmäki blir statsminister och socialdemokraterna får dom viktiga utrikes- och finansministertaburetterna i den nya finländska regeringen och de båda partierna får lika många ministrar. Svenska Folkpartiet är med på ett hörn Dessutom deltar det lilla Svenska Folkpartiet med två regeringsmedlemmar. Men det är fortfarande oklart vad den hittillsvarande statsministern socialdemokraten Paavo Lipponen skall göra. Under valkampanjen var Paavo Lipponen och Anneli Jäätteenmäki hela tiden i luven på varandra. Först senare på måndagen kommer besked om Lipponen vill vara med i den nya regeringen som vanlig minister efter åtta år som statsminister eller om han avstår.
Christer Fridén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".