Patriot ett måste för att bli president

På fredag är det USA: s nationaldag, 4 juli. Och presidentvalskampanjen som redan pågår för fullt har glidit in på frågan om vilken av de två kandidaterna som är den största amerikanska patrioten.

– Att republikanernas John McCain var pilot under Vietnamkriget och blev nerskjuten gör honom inte mer kvalificerad att bli president, sa Wesley Clark, tidigare överbefälhavare för Nato och tänkbar vicepresident till Barack Obama.

Uttalandet fick ordentligt igång John McCains anhängare.

– Vad tänker de på? Angripa krigserfarenheten hos en amerikansk hjälte, sa kommentatorn på ofta McCain-vänliga Fox News som blev nära nog utom sig.

Om det är något John McCain är känd för så är det att han var krigsfånge i Vietnam under fem år och utsattes för tortyr. Hans militära erfarenhet och starka karaktär talar för att han blir en bra president är argument som går hem i breda lager.

Själv kunde John McCain vara modest och bara säga att han var stolt över sin militära insats. Varje gång hans krigserfarenhet kommer upp så är det ett plus.

För demokraternas Barack Obama är det svårare. I buskagitationen har han beskyllts för att vara antiamerikansk, man har klagat på att han inte hade en liten amerikansk flagga på kavajen som andra politiker och att han inte la handen på bröstet när man framförde USA: s nationalsång, nu gör han det.

I går framträdde därför Barack Obama med ett brett tal där han försökte lägga allt tillrätta.

– Jag kommer aldrig att ifrågasätta patriotismen hos andra i valkampanjen men jag kommer heller inte se mellan fingrarna om andra ifrågasätter min patriotism, sa Barack Obama.

Han sa att USA är det bästa landet i världen och hyllade den amerikanska militären, men han sa också att den enskilda soldat som avslöjade missförhållandena i Abu Ghurayb-fängelset var en riktig patriot och att kritisera den egna regeringen är inte att vara opatriotisk.

Vad som är klart är i varje fall att den som kan beskyllas för att inte vara patriot inte kan bli vald till president.

Sten Sjöström, Washington
sten.sjostrom@sr.se