Mordet på Engla

Eklund led inte av psykisk störning

Anders Eklund, som är misstänkt för att ha mördat 10-åriga Engla Höglund och 31-åriga Pernilla Hellgren, led inte av en allvarlig psykisk störning när han begick brotten.

Det framgår av det rättpsykiatriska utlåtandet som kom på tisdagen. Leif Silbersky är Anders Eklunds försvarsadvokat.

– Det här innebär att jag har en klient, som kommer att dömas till ett tidsbestämt fängelsestraff eller ett livsstraff.

Hur känner han för det?

– Det är ingenting som jag vill diskutera i offentlighetens ljus för närvarande, säger Leif Silbersky.

Det var ett foto på en röd bil som blev genombrottet i den utredning som nu är i sitt slutskede. Bilen tillhörde Anders Eklund, som efter att han via fotot, satts i samband med försvinnandet av 10-åriga Engla Höglund i Stjärnsund i april, också kunde knytas till mordet på Pernilla Hellgren i Falun för åtta år sedan. Eklund har erkänt att han våldtagit och mördat dem båda.

Åtalet väntas om ungefär två veckor. Samtidigt håller Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp på med det de beskriver som sitt mest omfattande kartläggningsarbete på senare år, för att se om Eklund kan kopplas till fler ouppklarade brott. Eva Von Vogelsang är tillförordnad gruppchef där.

– Det är ett mödosamt arbete, i och med att Eklund har varit så mobil i sitt arbete som lastbilsförare, säger Eva Von Vogelsang.

Vad är det för typ av förfrågningar som ni har fått?

– Dels är det förfrågningar från andra polismyndigheter i Sverige som vill att vi ska titta på enskilda brottsfall, säger Eva Von Vogelsang.

– Vi har också fått förfrågningar från andra länder via Interpol. Även frågor och funderingar har kommit in från privatpersoner som har råkat ut för brott och tänker sig att Anders Eklund kan vara den aktuella gärningsmannen, säger Eva Von Vogelsang.

Det här arbetet kommer att ta ytterligare några månader, enligt Rikskriminalpolisen, Eklunds försvarsadvokat Leif Silbersly säger att han ska överväga att begära att Socialstyrelsens rättsliga råd överprövar utlåtandet om Eklunds psykiska hälsa.

Om att hans klient nu kartläggs även gällande andra brott säger Leif Silbersky så här.

– Vi har inte blivit delgivna några andra misstankar än de som nu är aktuella.

Tror du att han kommer att erkänna fler brott framöver?

– Jag kan bara konstatera fakta, han har erkänt de brott som man han delgivit honom misstanke om. I övrigt är det ingen som är aktuellt för ögonblicket, säger Leif Silbersky.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se