Negativ attityd mot homosexuella inom försvaret

Åtta av tio homosexuella som jobbar inom försvarsmakten upplever att attityden mot homosexuella är negativ. Mycket få inom försvaret, polisen och kyrkan vågar vara öppet homosexuella. Men nu pågår ett stort arbete för att förändra attityderna inom dessa yrkesgrupper.
Krister Fahlstedt, kapten inom försvaret som under sin personalchefsutbildning skrev en uppsats om de homosexuellas situation inom försvaret och där framkom det att åtta av tio homosexuella uppgav att de upplevde försvarets attityd mot dom som negativ. Att jämföra med övriga samhället där sju av tio upplever attityden som ganska positiv. Fikarummet kan vara en svår prövning För många kan ett besök i fikarummet på jobbet vara en svår prövning. Att sitta där och höra hur ord som bög används som en svordom, kanske till och med hålla med, för att inte avslöja att man själv är homosexuell. Nu vill regeringen ta reda på hur de homo- och bisexuella har det på sina arbetsplatser och om de diskrimineras på grund av sin sexuella läggning. Därför har Arbetslivsinstitutet fått i uppdrag att genomför en stor undersökning för att verkligen ta reda på hur det är. Carina Bildt, psykolog och forskare på Arbetslivsinstitutet, jobbar med den stora enkäten som är en del i projektet. - Många är väldigt rädda för att vara öppna på sina arbetsplatser, säger Carina Bildt. Militären, polisen och kyrkan specialstuderas 20 000 enkäter går i dagarna ut till en slumpmässigt urval av befolkningen i arbetsför ålder. Dessutom får 8 000 medlemmar i olika homo- och bisexuella föreningar samma enkät. Fem yrkesgrupper, militären, polisen, kyrkan, äldre och barnomsorgen, kommer dessutom att specialstuderas. Kapten Krister Fahlstedt, som själv är öppet homosexuell, har länge jobbat med att synliggöra det osynliga lidande som homo- och bisexuella lever under inom militären. – Jag tror att många har bilden av till exempel försvaret som en bastion av homofoba uttryck och signaler, säger Krister Fahlstedt. Krister Fahlstedt, jobbar förutom med enkäten också med EU-projektet Equal som syftar till att förhindra att människor diskrimineras och utestängs i arbetslivet. Där ingår det att informera och utbilda alla chefer på alla olika nivåer inom försvaret. ÖB gick på kurs En av de första som gick utbildningen var ÖB själv. Alla chefer har inte stött arbetet lika väl - en kommenterade utbildningen så här: ”Nu ska cheferna gå på kurs för att lära sig om de som inte tänker som vi”. Krister Fahlstedt menar att det är viktigt för försvarets framtid att det snabbt blir en attitydförändring. - Jag tror framför allt att det är en fråga om trovärdighet och framtida rekryteringskraft, säger Krister Fahlstedt.
Margita Boström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".