Alliansen oenig om etanolsubvention

Den borgerliga alliansen är oenig om subventionerna av etanol ska förlängas eller inte. Folkpartiet anser att subventionerna till biodrivmedel ska fasas ut för miljöns skull medan moderaterna och centern vill ha dem kvar.

Moderaterna skriver på tisdagen på DN debatt att de ska fortsätta att skattesubventioneras.

Centerpartiets miljöpolitiske talesman Claes Västerteg är däremot inte orolig för att miljösamarbetet i alliansen ska spricka.

– Vi kommer att se till att vi har en väldigt offensiv och bra klimatpolitik även i framtiden precis som vi har nu. Sen är det givet när man är fyra olika partier som samarbetar så kanske man har lite olika ingångar.

– Men jag är helt övertygad om att vi kommer att ha en miljöpolitik som innehåller både morötter och piskor i framtiden, säger Claes Västerteg.

Det var centern som från början såg till att vi fick en skattelättnad på etanol. Folkpartiet håller på med en klimat- och energirapport som ska läggas fram till partirådet i oktober.

I en delrapport som handlar om drivmedel skriver bland andra riksdagsledamoten Anita Brodén att det krävs en ökad satsning på utveckling av miljövänligare biobränslen. I samband med det vill de också att skattesubventioneringen av etanol fasas ut.

– Vi kan inte på sikt hålla på att underblåsa en verksamhet hur många år som helst. Det ska fasas ut och kunna stå på egna ben, säger Anita Brodén.

Men Claes Västerteg (c), håller fast vid att det är viktigt med fortsatta subventioner.

– Vi behöver långsiktiga spelregler för att företag och individer ska våga satsa på sådana här investeringar. Då ser vi att subventioner kan vara en del i arbetet för att nå fram till ett hållbart transportsystem, säger Claes Västerteg.

Att de motsatta uppfattningarna skulle riskera alliansens samarbete i miljöfrågor är inte något folkpartisten Anita Brodén är orolig för.

– Det viktigaste är att här finns engagemanget och jag är övertygad om att folkpartiets sakliga argument kommer att lyssnas på, säger Anita Brodén.

Karin Airaksinen
karin.airaksinen@sr.se