"Höga ersättningar rubbar förtroendet"

Efter den senaste tidens avslöjanden om höga ersättningar, trix med redovisning och karteller inom näringslivet, tillsatte regeringen Förtroendekommissionen. Enligt Olle Rossander, huvussekreterare i kommissionen, är det företagsledningarnas stora förmåner, trots att det går dåligt, som mest skadar förtroendet.
Förtroendekommissionens har intervjuat en lång rad människor i olika delar av samhället för att se hur det är ställt med tilltron till näringslivet. Och förtroendet är svagt. Den främsta anledningen är företagsledarnas skyhöga ersättningar - fastän bolagen går dåligt. Tongångarna känns igen från den senaste tidens bolagsstämmor. På Ericsson-stämman var det just arvodet till styrelseordföranden i det krisdrabbade företaget som retade många småsparare. Samma visa är att vänta på Skandias stämma. De stora institutionerna, som förvaltar pensionspengarna, riktar också kritik mot de upptrissade ersättningarna. I en debattartikel i fredagens Dagens Industri varnar ett antal fackföreningsledare för att storföretagsledarnas löner driver upp kraven på lönehöjningar från deras medlemmar. Enligt Olle Rossander har många näringslivstoppar tappat verklighetskontakten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".