Applåder på Kuba för protester mot avrättningar

Efter söndagsmässan i de katolska kyrkorna på hela Kuba läste prästerna upp ett uttalande från det kubanska biskopmötet som skarpt protesterade mot avrättningrana häromdagen av tre män som kapat en färja. Protestuttalandet möttes av gudstjänstbesökarnas ihållande applåder. Men bakom applåderna finns en växande rädsla.
Dagoberto Valdez är en katolsk lekman i staden Pinar Del Rió väster om Havanna. Normalt är Dagoberto Valdez en samlad man, nästan stoisk. Men när han nu talar om den rädsla som han själv känner och som han möter hos andra så darrar hans röst. – Så länge rädslan råder lyser friheten med sin frånvaro, säger han. Situationen allvarlig Dagoberto går så långt som att säga att Kuba aldrig under sina 44 år av revolution under Fidel Castros ledning aldrig befunnit sig i en sådan allvarlig situationen som den som nu råder. Det kan låta lite drastiskt, men Dagobeto Valdez brukar inte vara den som överdriver. Under de senaste tio åren har han inom ramarna för den katolska kyrkan lett byggandet av ett centrum för medborgarutbildning i Pinar Del Rió. Här hålls kurser i de mest varierande ämnen och här publiceras en tidskrift som når hela Kuba och som många betraktar som den bästa publikationen i landet. Osäker framtid Det är ett arbete som mätts av motstånd av regeringen men som Dagobeto Valdez med en kombinatioen av intelligens, öppenhet och enastående förhandlingsförmåga lyckats försvara. Hittills är det bästa säga. För efter den senaste tidens händelser kan vad som helst hända, säger han: – Att regeringen drivit igenom de här åtgärderna nu i den speciella internationella situation som råder är att leka med elden. – Det mest underliga är att det sker i en situation där allt annars talade för att vi var på väg mot större öppenhet och tolerans, säger han. Våldsam vändning För första gången fanns det tecken på att USA:s embargo var på väg att brytas. Och för första gången sedan revolutionens seger på Kuba är oppositionen helt pacifistisk. – Varför, undrar han. Han mumlar motvilligt att det nästan verkar som om regeringen medvetet försökte skapa de förutsättningar som behövs för att utvecklingen ska ta en våldsam vändning.
Lars Palmgren, Pinar Del Rió, Kuba

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".