Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Växande oro för attack mot Syrien

USA:s fortsatta anklagelser om att Syrien ska ha hjälpt Saddam Husseins styre ända fram till slutet har förvånat många i regionen. De amerikanska uttalandena tas nu till intäkt för att USA tänker gå vidare i sin kampanj mot vad man betraktar som misshagliga regimer i området.
Redan tidigt ställdes frågan på många håll i Mellanöstern: ”Irak nu, vad kommer sen”? I en region där konspirationsteorier är mer än vanliga inställde sig svaret snabbt: Syrien och Iran står högt på amerikanernas lista. Nu verkar konspirationsteoretikerna få vatten på sin kvarn efter en rad uttalanden från USA:s högsta ledning. Det senaste kom på söndagen då president Bush antydde att Syrien kan inneha kemiska vapen. Kräver bevis Tidigare har försvarsminister Rumsfeld sagt att Syrien levererade militär utrustning till Saddam Hussein också efter det att kriget startade. Syrierna har också anklagats för att ha upplåtit sitt land för flyende irakier från regimens toppskikt. I Damaskus avfärdade den syriske utrikesministern Farouq al-Shara de amerikanska anklagelserna som ”helt grundlösa” och han efterlyste bevis från USA:s sida. ”Inget att dölja” Syrien säger nu att landets gräns mot Irak är stängd och enligt en företrädare för det syriska utrikesministeriet har inga Irakiska ledare ansökt om asyl i landet. Syriens förhållande till regimen i Irak var aldrig hjärtligt, sa hon, men tillade också att Syrien alltid har månat om det irakiska folket. Syrien har också antytt att man skulle välkomna vapeninspektioner och att man inte har någonting att dölja. Straw förnekar I bakgrunden finns också i Damaskus misstanken att USA agerar på israelisk beställning. Israel skulle ha mycket att vinna på ett försvagat Syrien. Syrien stöder den libanesiska Hizbollah-gerillan i södra Libanon, som av israelerna anklagas för att förbereda attacker över gränsen mot städer i norra Israel. Storbritanniens utrikesminister Jack Straw förnekade på måndagen att Syrien skulle stå på tur att anfallas efter Irak.
Lars Kobbe, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".