ABB-aktie sjönk

Aktien i den hårt trängda industrikoncernen ABB sjönk under måndagförmiddagen, efter beskedet att bolaget vill skaffa sig möjligheten att dra in nytt kapital från aktieägarna. Bolaget vill skaffa sig större finansiellt utrymme, säger Björn Edlund informationschef vid ABB.
– Det har är en del av den politik som förs här sen en tid tillbaka. Man försöker helt enkelt att få större stabilitet och flexibilitet in i den hela finansiella planeringen. Det har varit besvärligt nog ett tag, säger Björn Edlund. ABB har länge befunnit sig i ett svårt finansiellt läge. Bolaget har stora skulder, där finns ni en överenskommelse med bolagets banker om hur lånen ska betalas av. Framför allt är det de uppmärksammmade aspestskadestånden i USA som pressat ABB. Notan innan allt är över beräknas sluta på 27-28 miljarder kronor. Större delen av detta är redan utbetalt. För att överleva de svåra tiderna har ABB tvingats dra ned på personalen och sälja ut verksamheter. Nu vill styrelsen få mandat av bolagsstämman den 16 maj för att kunna ge ut nya aktier. Total handlar det om upp till 400 miljoner nya aktier, med dagens kurs värt upp till 9 miljarder kronor. En del av de nya aktierna skulle då kunna användas direkt till en del av de 100 000 i USA som krävs asbestskadestånd av ABB. – Ena användningen som står klar redan är att vi måste kunna använda 30 miljoner aktier till den stiftelse som skapats som en del av lösningen för asbestfrågan. Det innebär att de som ställt anspråk på pengar för asbestskadestånd blir aktieägare i ABB? – Det blir de, om det inte säljer aktierna.
Sören Granath
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".