Billigare grönsaker sänker inflationstakten

Den svenska inflationstakten ser som väntat ut att vara på väg ner. Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, blev inflationen för konsumentpriserna de senaste 12 månaderna fram till mars i år 3,1 procent. Motsvarande siffra i februari var 3,4 procent.
Att inflationstakten fortfarande ligger klart över Riksbankens mål på 2 procent beror, liksom tidigare, i hög grad på att på höjda energipriser. Och framför allt på att elpriserna gått upp med mer än 27 procent under perioden. Inflationsbidraget från elpriserna är hela 1,1 procent och det är framför allt förväntningar på att elpriserna ska falla tillbaka som gör att Riksbanken tror att inflationstakten gradvis ska komma ner till det uppställda målet. Men bortsett från elpriserna är det ökade boendekostnader som dragit upp inflationen mest de senaste 12 månaderna. Utöver det är det som vanligt ett lång rad inflationsbidrag från exempelvis livsmedel, alkohol, tobak, tandvård och bilar. Men allt har inte blivit dyrare. Inflationen har motverkats av bland annat sänkta priser på frukt, grönsaker, datorer och telefoner. Att det nu kommer en månadssiffra som pekar på att inflationstakten kan vara på väg ner bidrar också till att Riksbanken kommer att avvakta med eventuella räntehöjningar. Och än en gång kan säga att den alltför höga inflationstakten är tillfällig.
Christer Hillbom
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".