ABB vill ha mer pengar från aktieägarna

Aktien i det hårt trängda verkstadskoncernen ABB föll på Stockholmsbörsen under måndagen. Detta efter besked att bolaget vill skaffa sig möjligheten att dra in nytt kapital från aktieägarna. Det är uppemot nio miljarder kronor som behövs.
Björn Edlund, informationschef vid ABB, säger att bolaget vill skaffa sig ett större finansiellt handlings-utrymme på det här sättet. ABB har länge befunnit sig i ett svårt finansiellt läge och bolaget har stora skulder. Men nu finns en överenskommelse med bolagets banker om hur lånen ska betalas av. Framför allt är det de uppmärksammmade aspestskadestånden i USA som pressat ABB. Notan innan allt är över beräknas sluta på 27-28 miljarder kronor, men den större delen av detta är redan utbetalt. För att överleva de svåra tiderna har ABB tvingats dra ned på personalen och sälja ut verksamheter. Nu vill styrelsen få mandat av bolagsstämman den 16 maj för att kunna ge ut nya aktier. Total handlar det om upp till 400 miljoner nya aktier som med dagens kurs är värt upp till 9 miljarder kronor. En del av de nya aktierna skulle då kunna användas direkt till en del av de 100 000 personer i USA som krävt aspestskadestånd av ABB.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".