Storbritannien sänker farten

Det rekordhöga oljepriset har sänkt farten i Storbritannien. På vägar, räls, till sjöss och i luften går det nu långsammare allt för att försöka få ner kostnaderna för bränsle som skjutit i höjden.

– De höga bränslekostnaderna har tvingat oss att agera, säger Stuart Bugg, Kommunikationschef på First Group, som är den största ägaren av buss- och tågföretag i Storbritannien där fortfarande en mycket stor del av tågen går på diesel.

– Vi uppmanar förarna att köra lugnare och jämnare och utnyttja nerförsbackarna, säger Stuart Bugg.

I kuperade områden av norra England rullar numera tågen i nerförsbackarna. Och vid låga hastigheter använder man bara en av tre motorer på expresstågen.

Också flyget går långsammare. Två stora brittiska flygbolag, Easy Jet och BMI har bett sina piloter dra ner på farten, enligt tidningen The Guardian.

Likaså färjetrafiken har reducerat hastigheten. Man har till och med fått skriva om tidtabellen för juli månad på några sträckor. Att ta sig med Stena line från Wales till Dublin, en resa på tidigare en och en halv timme, har nu förlängts med 20 minuter.

De ökade bränslekostnaderna märks också på vägarna som blivit mindre trafikerade. Och folk kör långsammare hävdar motororganisationen AA. I dag kostar en liter blyfri bensin nästan femton kronor här i Storbritannien, och en liter diesel över sexton kronor.

Men när Storbritannien rullar fram lugnare så måste tågpassagerarna bli kvickare om de vill hänga med.

– Dörrarna stängs fortare för att inte släppa ut nerkyld luft, säger Stuart Bugg på First Group.

Camilla Kvartoft, London
camilla.kvartoft@sr.se